onsdag 31 augusti 2016

#336 Dazed and Confused

Dazed and confused, 1993. Regi och manus av Richard Linklater

Det är skolavslutning och stackarna i Junior high ska nollas. De äldre studenterna åker runt i sina risiga bilar och jagar upp de nya eleverna för att sedan metodiskt slå dom på rumpan med en rituell träklubba. Man följer flera karaktärer, både killar och tjejer som uppfyller sina roller som sadist eller offer. Det finns dock en av killarna och en av tjejerna som verkar njuta av att få plåga ynglingarna medan de andra nästa lite pliktskyldigt smiskar eller gömmer sig undan smisk. Men ganska snart är nollningen över och nybörjarna skolas in i vad som är viktigt (get high, drink beer och love/sex) och de som fortsätter nollningen efter det blir utfrysta av både gamla och unga. En av de elekaste eleverna O’Bannion (Ben Affleck) får till slut en hink färg över sig och bryter ihop på en parkeringsplats då han på något sätt inser att maktförtrycket är över...

Filmen genomsyras av ett slags uttråkat sökande efter identitet. Vuxenvärlden har en klar bild över vad den vill ha; nyktra, motiverade studenter. Men kidsen, som lever mer eller mindre helt isolerade från vuxna och med oceaner av tid ser inte riktigt poängen med vuxenlivet, och vem gör det, när mamma och pappa finansierar ens liv. 
Affleck gjorde sin egen paddel med ett FAH Q...

Uttråkade med öl
Filmen har ju ett stort gäng blivande stjärnor, eller vad sägs om Ben Affleck, Milla Jovovich, Adam Goldberg, Matthew McConaughey, och en massa andra man känner igen från olika ställen. Milla gifte sig under inspelningen med en av skådisarna(Shawn Andrews) men hennes mamma lyckades häva bröllopet då Milla bara var 16 år.

Åh, denna film är ju fantastisk. Den har både härliga stunder men också en melankoli ton rakt igenom...



fredag 26 augusti 2016

#48 Black Orpheus

Black Orpheus eller Orfeu Negro, 1959, regi av Marcel Camus, manus av Jacques Viot, från pjäsen Orfeu da Conçeicão av Vinicius de Moraes.


  • I Rio är det alltid Carnaval!
  • Alla är glada hela tiden
  • Folk må vara fattiga men aldrig ledsna
  • Om man pussar affärsinnehavaren blir allt gratis
  • Folk bara slänger sina ägodelar i marken för att dansa Samba -sisisisi!
  • Alla vuxna och barn kan fotbollstrixa på imponerande maner
  • Alla kvinnor är mellan 17-30 
Det kom ju en tecknad film som hette Rio för några år sedan och den kändes klart mer trovärdig i sin skildring av Brasilien (trots att de flesta större roller var talande fåglar). Det kanske är att jag har sett en massa samba i filmer och serier innan och inte tyckte att det var så spännande för här var det oändliga tagningar på glada människor som dansar med Sambaklänningar. 

Handlingen är en remake på den klassiska sagan om Orfeus och Euridice. Orfeus är en snygg busschaufför och Euridice är osäker landsortstjej som har dragit till Rio för att komma bort från sin make. Alla dansar runt henne, men ska hon öppna upp sig eller inte (hon kommer bli en sambadrottning på slutet!). Men i början är hon rädd, hon råkar gå in i en blind man som lugnar henne: "I can feel your heart beating... like a trapped bird" säger han... Men hon träffar Orfeu och Yada yada yada, kärlek, lite strul med hans ex, love och ett påklistrat tragedislut.


Enligt Barack Obama är detta hans mammas favoritfilm, även om han inte är lika imponerad. Från "My father had a dream":
I suddenly realized that the depiction of the childlike blacks I was now seeing on the screen, the reverse image of Conrad's dark savages, was what my mother had carried with her to Hawaii all those years before, a reflection of the simple fantasies that had been forbidden to a white, middle-class girl from Kansas, the promise of another life: warm, sensual, exotic, different.
Nja, jag går nog hellre igång på Sci-fi eskapism än Brasilienvarianten. Men till slut tog filmen slut, hejdå vi ses aldrig igen:

tisdag 23 augusti 2016

#679 Zatoichi:1-3

Efter ett blocketfynd så är hon hemma hos mig nu, den fina Zatoichiboxen! 25 filmer med den buttre och blinde svärdskämpen. Den är inte bara fullmatad med samurajglädje men också snygg att ha i bokhyllan.


De väldigt populära Zatoichifilmerna kom lite från ingenstans, en krisande filmstudio släppte första filmen om en massör som blir blind och har lärt sig svärdskonst. Shintaro Katsu spelar huvudrollen och blev lite av en japansk superstjärna och spelade Zatoichi i alla filmerna i detta set. Men Shintaro fortsatte att spela in Zatoichifilmer fram tills 1989- men här har vi "bara" filmerna fram tills 1973...




Zatoichi, 1962. Regi av Kenji Misumi, manus av Minoru Inuduka.
Två yakusagäng kämpar med varandra och de hyr var sin Samuraj för avgöra duellen. På ena sidan Zatoichi och på andra sidan en sjuk och manodepressov Hiroti. Samurajerna bondar med varandra innan de måste möta varandra. Zatoichi uttnyttjar ofta andras förutfattade meningar om blinda (exempelvis då han fuskar i tärning) och försöker spela ner sin egen förmåga för att kunna överaska då det verkligen gäller.

Zatoichi haltar iväg efter en liten drabbning

The Tale of Zatoichi Continues eller Zoku Zatôichi monogatari, 1962. Regi av Kazuo Mori, manus av Minoru Inuzuka och Kan Shimozawa
Första filmen blev en succe så filmbolaget gjorde snabbt som tusan en ny. Denna gång råkar Zatoichi massera en kung som börjar fnittra och tafsa. Hans undersåtar blir oroliga för att ryktesspridning ska uppstå och de bestämmer sig för att ta Zatoichi av daga(manusförfattarna hade brottom). Samtidigt så har Zatoichi en showdown med hans tjyvaktiga bror.



New Tale of Zatoichi eller Shin Zatôichi monogatari, 1963. Regi av Tokuzô Tanaka, manus av Minoru Inuzuka och Kan Shimozawa

Zatoichi fortsätter att vandra runt, nu till sin gamla tränare. Tränaren har en ung syster som vill gifta sig med Zatoichi, och han svarar ja! Han lovar också att bli en bättre människa, sluta spela och sluta hugga folk. Den sista punkten visade sig bli lite väl utmanande för stackars Zatoichi som hugger ner ett 10 tal samurajer och hans gamla tränare (som visade sig vara lite av en skummis). Ack, till slut går han ensam iväg i horisonten då han inte kunnat hålla sitt icke-våldslöfte....


Zatoichi ska gifta sig, men ...

söndag 21 augusti 2016

#67 The Blood of a Poet

The Blood of a Poet eller Le sang d'un poète, 1930. Regi och manus av Jean Cocteau.

Filmen börjar med en liten varning. Poesi är som ett heraldiskt vapen, man måste mödosamt tolka varje lejon, varje torn och varje liten kvist. Så dags att sätta på sig tolkningshatten! Ganska snabbt är man inne i någon tidig Cronenberg-mardröm där en kille får en mun på sin hand och tittar på en flicka som har massa ko-pinglor runt sig. Statyer blir till liv och ögon ritas på stängda ögonlock. Vad betyder då allt detta? Debatten kring detta blev ganska vild då det begav sig. The Blood of a Poet var finansierad av vicomten Charles de Noailles. Efter premiären började rykten cirkulera att filmen hade en antikristen agenda(kan det ha varit scenen med en ko som har en papiermarchekarta på sig eller scenen med den trasiga spegeln?) vilket ledde till att den stackars adelsmannen blev utkastad från societeten och var på håret att bli utesluten från katolska kyrkan!

Variety har lagt ut sina recensioner från då filmen kom ut och det var väl så nära en överkorsad geting man kan komma:
"On the face of it, this film represents six reels of scraped together footage from off the cutting room floor. A more vague or hopeless mess could not have resulted.
Director-writer Jean Cocteau is a Parisian poet, artist and author, one of the finest. He has been called ‘a mad genius.’ No sense to try and explain what happens in this picture. It’s all silent footage with Cocteau personally explaining the action (in French) that’s just as meaningless as the action itself."
Jag förstår poängen, det finns ingen sammanhängande handling utan filmen består av olika tablåer med eller utan någon riktig poäng. Men jag tror det är ett misstag att se på filmen som en avancerad rebus utan bara luta sig tillbaka, ta av sig tolkningshatten och bara slappna av. Några tablåer tycker jag var lite fina, exempelvis en scen med ett snöbollskrig där en pojke dör. Efter det festar några rakt brevid hans kropp- här såg åtminstone jag någon slags kritik mot hur samhället hade gått vidare efter första världskriget (han var själv ambulansförare under kriget).
Gamla franska fonter är ju så fina
Dödsfara eller en episod då Cocteau bara vill djävlas lite?
Kvinna (Lee Miller) med ko som har kartor på sig
Fortfarande förvirrad men också lite glad, jag tar hellre weird än tråkig alla dagar i veckan!




tisdag 16 augusti 2016

Bad moms

Bad moms, 2016. Regi och manus av Jon Lucas och Scott Moore

En lite nervös Filmfrommen går på första träffen med filmspanarna. Det var verkligen kul att träffa bloggänget, efter bion blev det mat och öl. Så kvällen som helhet får ett rungande "topp!"-betyg!






Varning, massiva spoilers ahead!

Amy (Mila Kunis) har det stressigt, hon hämtar, lämnar och stressar till alla möjliga jobb- och skolmöten –allt för att upprätthålla alla höga krav hon och omvärlden ställer på henne som mor. Dessutom får hon ingen hjälp hemma då hennes man är en störig soffpotatis som hon inleder en separation ifrån.

Hon träffar två tjejpolare med liknande lägen och tillsammans börjar de supa till. Plötsligt bestämmer de sig för att bli Bad moms! Börjar dom röka crack(man röker väl crack?), går de med i ett hippiekollektiv eller börjar med MMA? Nej- de bestämmer sig för att skolaktiviteter tar för mycket tid och att de måste sluta över-curla sina barn och män. Deras nya inställning hamnar i konflikt med Hem och Skolas despotiska chef Gwendolyn (Christina Applegate)...

Nu börjar hastigt och lustigt en high-schoolfilm! Det finns “popular chicks” som är bitchiga och catty och sedan har vi våra godhjärtade "losers". Som så ofta så har vi här ett skolvalsscenario som man har sett så massa gånger innan: Popular chick-Gwendolyn som gör onda saker och fuskar kämpar om ordförandetiteln mot hjälten Amy som vill väl och kämpar modigt trots dåliga odds.  Man skulle kunna skriva något syrligt om att det bara är de vuxna kvinnorna som verkar kvar i high schooldramats värld, men jag hoppar det för...

Det finns också en pappa som kommer till skolan med sina barn. Han är skitsnygg, snäll, rolig och singel! –Tur för Amy, som raskt lägger beslag på honom. Ah, tänk om bara jobbet skulle kunna erbjuda henne dubbel lön och låta henne jobba hemma två dagar i veckan, då skulle allt vara perfekt…

Superspoiler- Allt går perfekt, yay!

Här får de spel! - Mer anarki hade gett högre betyg från mig
Amy får pasta i håret
Bad moms är trots de lite lökiga premisserna ganska så rolig, det finns en hel del lyckade scener och vid ett flertal tillfällen fnittrar jag till i biostolen. Skådisarna sköter sig bra och filmen håller ett rappt och lättsamt tempo rakt igenom. Men efterkänslan för mig blir ändå ett:

Vad tyckte de andra?
Fiffi
Har du inte sett den
Rörliga bilder och tryckta ord

#74 Vagabond

Vagabond eller Sans toit ni loi(Inget skydd, ingen lag), 1985. Regi och manus av Agnes Varda.

Precis som Sunset boulevard börjar filmen med en död kropp för att sedan visa vad som ledde fram till att personen hamnat där den hamnat. Den unga kvinnan Mona (Sandrine Bonnaire) är helt stelfrusen och poliserna konstaterar att det rör sig om en naturlig död.

Mona är en person som lever på vägen, hon vandrar runt och tar småjobb där och var. Hon träffar folk som utnyttjar henne, som försöker hjälpa henne eller som bara hänger lite med henne. Scener varvas med intervjuer med de runt henne gällande hur de ser på henne. Synen på henne varierar ganska kraftigt, vissa ser henne med sexualiserad blick och andra kan se något romantiskt med att bara leva på vägen. Man får aldrig reda på varför hon vandrar, eller särskilt mycket om hennes bakgrund. Hennes relation till vagabond-livet är ganska kluven, det är tufft men livet som fast någonstans har hon också svårt att fixa. Efter att ha pratat drömmande om att få ha en egen mark att odla på så får hon en bit jord av en vänlig hipster-familj men kommer inte till skott att göra något med den, och när de tjatar så gör hon de hon alltid gör- drar vidare.

Ensam på vägen är man som titeln antyder sårbar, och därmed offer för andras projektioner och begär. Det finns folk som hon träffar som bryr sig om henne men i en tid före mobiltelefonen så spelar det inte så stor roll.
Mona söker tröst på fel ställen

Hipsterparet vill att hon ska ta sig samman
Gripande och sorglig. Fint foto och fin musik, det blir ett starkt:



söndag 14 augusti 2016

Warcraft, Ice age och The Lobster

Warcraft, 2016, regi av Duncan Jones. "manus" av Charles Leavitt och Duncan Jones

Filmen är alltså inte baserad på World of Warcraft utan på den äldre version som jag spelade på hopkopplade datorer för en sisådär 15-20 år sedan. En lite trevlig nostalgikänslainfinner sig så då alla hus och figurer syns i stilig animation men annars finns det inte så mycket att hänga upp i fantasy-julgranen. Det finns goda och onda orcher och snälla människor men allt är ganska styltigt. Dessutom saknas vissa scener, vid ett tillfälle så ser man att två orcher skapar en komplott och i scenen efter försöker de hugga ihjäl varandra - utan förklaring. Att det inte blir totalt bottenbetyg beror mest på den lilla nostalgivärmen som kom fram ibland...


Ice Age: Collision Course, 2016, regi av Mike Thurmeier och Galen T. Chu. Manus av Michael J. Wilson,
Michael Berg och Yoni Brenner

Amen, de tidigare Ice agefilmerna har ju ändå varit lite roliga. Denna har fått svenska titeln Scratatack och den lilla ekorren är med här igen, men det var definitivt ingen skrattattack snarare en snarkattack. Gah

The Lobster, 2015 regi av Yorgos Lanthimos. Manus av Yorgos Lanthimos och Efthymis Filippou.

Ett singelläger där de som inte lyckats para ihop sig med någon på 45 dagar blir förvandlade till ett djur. David (Colin Farell) väljer en hummer då de har aristokratiskt blått blod och kan leva tills de blir 100 år. Filmen är en satir över samhällets syn på tvåsamhet som något totalt avgörande, alla måste vara ihop och poliser stoppar medborgare på gatan som går själva. 

Sällan ser man en film som har ett så tydligt tema som den driver framåt med både humor och intelligens. Visst, den är ganska galen men jag gillar verkligen allt det konstiga då det finns poänger bakom. 

Rocco e i suoi fratelli

Rocco e i suoi fratelli eller Rocco och hans bröder, 1960. Regi av Luchino Visconti, manus av Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico, Vasco Pratolini, Pasquale Festa Campanile, Massimo Franciosa och Enrico Medioli.

Familjekulturer är alltid lite intressant, det verkar trots allt vara kulturella skillnader mellan hur starka band man har till sin familj och i vilken grad man står bakom de dumheter som familjemedlemmar gör. Men det kanske inte bara är kultur utan socio-ekonomisk bakgrund som påverkar hur starka våra band är... I Sverige har vi ju från 40-talet byggt upp något slags folkhem där vi med pensioner, dagis och allmän skola inte är lika beroende av varandra.

Vilket som, Rocco och hans familj flyttar från en fattig landsända till Milano för att söka sig en bättre framtid. De är fattiga och desperat ute efter bostad, mat på bordet och jobb. Han har fyra bröder och en mamma som tillsammans bor i en liten tvåa. De tar småjobb och börjar sakta ta sig in i samhället, en av bröderna, Simone(Renato Salvatori), blir en lovande boxare och inleder ett förhållande med den prostituerade Nadia (Annie Girardot). Hon gör slut och lämnar staden. Då simone förlorar en match tappar han sin självkänsla och hamnar i något slags missbruk. Rocco blir då tvungen att mot sin vilja ta upp boxningshandskarna själv för att familjen ska klara sig. Han blir mer och mer framgångsrik och till slut boxas han för fullsatta arenor där publiken skanderar "Rocco, Rocco, Rocco!"- Kanske något Stallone blev inspirerad av?

Då Rocco inleder ett förhållande med Nadia blir Simone rasande och tillsammans med 8 kompisar klår upp Rocco och våldtar Nadia framför hans ögon. Rocco bestämmer sig då för att göra slut och få Nadia bli ihop med Simone igen (Simone är ju så ledsen). Denna ganska centrala del i filmen gjorde mig lite förbryllad, man får ingen riktig förklaring till att Rocco är så undflyende och alltid ställer upp för sin bror. Simone har dock inga intentioner att få sin shit i ordning och fortsätter göra dumheter som Rocco fortsätter att stödja.

Rocco vill själv egentligen bara hem till sin by i södra Italien men man förstår att han nog aldrig kan komma tillbaka då han måste fortsätta boxas i evighet för att betala av Simones skulder.
Rocco och Nadia mysar på spårvagnen
Simone har mörka planer 
Filmen är nästan prick 3 timmar villket kändes väl långt, men inte tillräckligt långt för att man ska förstå hur karaktärerna resonerar eller handlar. Den har vissa fina scener men helheten blir ändå ett:

torsdag 11 augusti 2016

#51 Brazil

Brazil, 1985, regi av Terry Gilliam, manus av Terry Gilliam, Charles McKeown och Tom Stoppard.

Ah, byråkrati och fantasier. De kan funka var för sig men i kombination med varandra så blir det katastrofalt för Sam Lowry(Jonathan Pryce) i Brazil. Filmen utspelar sig i ett en dystopisk framtid där samhället styrs av en odefinierbar ledning som verkar genom Ministry of information (MOI). MOI samlar in information om allt och alla för att se att samhällets alla byggstenar (från luftkonditioneringsreparationer till skattesmitning) fungerar på ett regelrätt sätt – med andra ord så blir det mycket blanketter och byråkrati. De vidmakthåller sin makt till viss del genom att utnyttja alla terrorbombningar som sker runt om i stan. Det hintas svagt om att de också kanske ligger bakom terrorbombningarna men som tittare får man inget klart svar på frågan.

Sam jobbar på en mindre avdelning och verkar inte så sugen på något annat än att leva i lugn och ro, men han drömmer också. Han drömmer att han är en flygande superhjälte som befriar en vän blondin(Kim Greist) i en bur... Plötsligt en dag får han se henne när hon försöker hjälpa en granne, han blir besatt, han måste få ”rädda” henne. Men polisen är tydligen ute efter henne och i takt med att han blir mer och mer besatt så bryter han jobbrutiner och det dröjer inte länge tills han och hon måste fly från rättvisan tillsammans, men det går sisådär...

Även Robert de Niro är med i en mindre roll som rörmockare. I sann method-acting anda så gjorde han gedigna förberedelser med praojobb på rörfirmor och teoretiska VVS-studier…

Estetiken är väldigt mycket Gilliam, sladdar och rör sticker fram överallt. Allt är mörkt och vridet. Samtidigt finns det en helhetstanke här som jag kände saknades i Time Bandits. Samhället är som en snedvriden variant av 1984 där det bakom varje blankett och rutin finns hot och konsekvenser.

Då filmen var klar blev inte Gilliam och filmbolaget överens om vare sig innehåll eller längd. Filmbolaget kände att filmen var alldeles för komplicerad och arty för den amerikanska publiken och ville få Gilliam att klippa om den. Gilliam gick med på att ta bort ett par scener men då det inte räckte tog det hus i helvete. Filmbolaget började då själva klippa filmen (de tog bort runt 50 minuter), och den versionen kommer också med i Criterionsläppet. Tematiskt sätt skiljer den sig rejält då den mer fokuserar på att göra Sam till en hjältefigur och lägger än mer fokus på kärlekshistorien. Det mesta annat (drömmar, samhällskritik och deprimerande slut) har helt klippts bort. Den versionen är helt klart sämre, även om man får lite mer kött på benen gällande varför polisen jagar Jill och man får se mer av Michael Palin – vilket jag gillar. Men det går inte riktigt att utifrån ett material göra en helt annan film utan att det blir styltigt och obegripligt för tittare som inte sett originalet. Jag kan tycka att alternativa versionen var lite onödig att inkludera, den visades trots allt bara på amerikansk tv… Vilket som- Gillian blev ursinnig och köpte en hel annonssida i Variety där han kritiserade filmbolaget och gjorde ett par piratvisningar av hela filmen vilket ledde till att den fick Los Angeles Film Critics Association Awards för bästa film.

Michael Palin är perfekt som trevlig torterarkompis

Jill

En av propagandaaffischerna som hängde runt staden
Fillmen är lite överbelastad, Gilliam vill kanske säga för mycket, leka för mycket. Men den är visuellt vacker och har en hel del fina scenlösningar/situationer. Jag är lite kluven men den kravlar upp sig till ett:

onsdag 10 augusti 2016

#753 The Thin Blue Line

The Thin Blue Line, 1988Manus av Errol Morris

Filmen är en dokumentär med liknande tema som Making a murderer. Under 1.40 minuter intervjuar Morris en man(Adams) som sitter på livstidsfängelse för polismord samt de vittnen som gjorde att han fälldes. Huvudvittnet(Harris) säger att han satt bredvid honom då han plötsligt sköt en polisman med ett flertal skott. Ganska snabbt förstår man att det nog inte gick till på det sättet. Vittnet hade en massa domar mot sig som skrotades om han vittnade, och hade en lång historia av våldsamma brott bakom sig. De andra vittnena fick också betalt eller hade en lång historia av att tveksamma vittnesmål.

En intressant aspekt som man ser i både Thin blue line och Making a murderer är att rättegångar och brottsundersökningar mer liknar en tävling där åklagaren vill få någon fälld utan att vara särskilt intresserad av att den åtalade är skyldig eller inte. I detta fall, med en mördad polis, är trycket ännu större. Polisen hade initialt inga ledtrådar och när de till slut hittade Harris så fanns det inte tillräckligt med bevis, men om han kunde vittna mot någon så kunde de till slut upprätthålla sin perfekta statistik gällande fällande domar kring polismord. Då den åtalade fick dödsdom så kunde försvarsadvokaten överklaga till högsta domstolen som med 8-1 röstning beslutade att domen var ogiltig, Texas beslutade då snabbt att istället göra om straffet till livstids fängelse - då de verkligen ville undvika en ny rättegång.

Filmen fick ett enormt gensvar och ledde till att Adams blev frikänd, ett flertal andra fall granskades också av exempelvis 60 minutes som ledde till att fler friades av liknande skäl. Harris avrättades 2004 för ett annat mord och sa under en sista intervju att han ljög kring Adams...

Intervjuerna varvades med nyfilmade versioner av vad som händer. Dessa är gjorda i en icke-dokumentär stil som påminner om lite äldre hollowoodfilmer. Detta gör att de delarna tydligt skiljer sig i och med att de är versioner av vad som kan ha hänt men samtidigt känns de också som en förlorad möjlighet att testa vad man kan se från en passerande bil eller hur andra versioner hade kunnat vara möjliga, nu är det mer som stiliserade pauser från berättelsen i sig.
Adams
Den andra polisen tömmer sitt magasin mot bilen men missar alla skott...
Engagerande och intressant. Till skillnad från Making a murderer är det är nästan från start klart hur skuldfrågan ligger och som tittare blir man mer och mer uppgiven över hur saker fungerar.


fredag 5 augusti 2016

#52 Yoyimbo

Yojimbo, 1961, regi av Akira Kurosawa, manus av Ryuzo Kikushima och Akira Kurosawa.

En vindpinad by på landsbygden, en hund lufsar fram med en människohand i munnen, en enslig samuraj(Toshiru Mifune) ser en möjlighet att döda folk mot betalning. Staden är uppdelad av två gäng som kämpar mot varandra i flera blodiga drabbningar. Den namnlösa samurajen ser bäst möjligheter i att arbeta för båda gängen som han på olika sätt manipulerar mot varandra för att fortsätta fajtas. Medans fler dör så fylls hans fickor av cash, men plötsligt får han lite av ett samvete och då brakar allt loss. Det blir zero dark thirty-tortyr men tillslut öppnar sig en liten möjlighet att slakta sig fram till succe. Samtidigt kommer moderna världen närmare, en samuraj har nämligen skaffat sig en pistol vilket gör svärdsfäktandet mer och mer överflödigt.

Yojimbo blev Kurosawas mest populära och lönsamma film. Sergio Leone gjorde som bekant en western-cover av filmen i för en handfull dollar och Walter Hill gjorde en annan version med Last man standing, det finns även en pokemonversion av Yojimbo för er lite mer äventyrliga...
Han tittar på bråken han orkestrerat från taket

Man behöver bra svärdsskills för att döda en massa ronin
Filmen har nästan en serietidningskvalitet, karaktärerna är grova och ganska endimensionella. Men spänningen ökar genom hela filmen, popcornen hoppar in i munnen och filmnöjet på topp. 



tisdag 2 augusti 2016

#61 Monty Python's Life of Brian

Monty Python's Life of Brian, 1979, regi av Terry Jones, manus av Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones och Michael Palin. 

Komedier brukar ofta göra sig bättre i det kortare formatet(Arrested developement och Flights of the conchords är väl mina två humorfavoriter), ofta försöker man få till en ramhandling för att uppehålla engagemanget hos tittarna med, men eftersom det är en komedi så är ju ingenting på riktigt allvar... Monthy Python som är sketchbaserade borde ha en extra klurig utmaning men lyckas hålla ihop det nästan hela tiden. Filmen kretsar kring Brian som föds nästan samtidigt som Jesus i ett jerusalem fullt av olika kommunist-liknande grupper som blir häcklade av komikergruppen från universiten i Oxford och Cambridge. Men asch, det är ju faktiskt rätt så kul, hela tiden. Kommunistgrupperna är skeptiska mot jesus "Blessed is just about everyone with a vested interest in the status quo, as far as I can tell...," men mest av allt mot andra identiska grupper som de hamnar i bråk med. Romarna är också skojiga, och alla verkar ha olika typer av talfel (stamningstemat återanvändes lite senare i A fish called Wanda). Michael Palin hade tydligen en stammande pappa och skapade senare ett center för stammande barn (först hån, sedan lite hjälp).

Filmen går väldigt hårt åt religiösa dogmer på ett sätt som jag undrar om det hade kunnat gjorts idag, läget känns ju mer spänt än på länge kring det området.

Brian får dålig plats på jesuspredikan och hans mamma hamnar i bråk

Tjejer måste ha lösskägg för att få joina steningarna
Kul på hjul!