torsdag 29 september 2016

#63 Carnival of Souls

Carnival of Souls, 1962, regi av Herk Harvey, manus av John Clifford.

Det börjar med ett snajdigt billopp mellan några tjejer (a la Pink ladies från Grease) och några snubbar (a la T-byrds från Grease). Bilarna åker av och an och plötsligt krashar tjejernas bil rakt i en djup, grumlig flod. Räddningsoperationen går igång och efter ett par timmar kravlar sig en av tjejerna sig fram ur djupet. Hon är förvirrad men vid god hälsa. Men allt är inte som det ska, hon ser andar och vid vissa tillfällen blir hon som osynlig för omvärlden. hon känner också en obeskrivlig lockelse till ett övergivet nöjesfält, så hon åker dit och får där möte sina demoner...
Svenska affishen är mer syndig och rödhårig
Laura kommer upp från vattnet
En osalig ande...


Nöjesplatsen bjuder inte på någon frälsning...
Jag gillade att äntligen få se lite horror, och trots att premisserna är lite lökiga så blev jag ändå lagom skrajsen. Men skådespeleriet var ganska så kasst och man får av och an lite B-filmskänsla- men vad gör det när man har det så här bra? Dessutom är ju gamla, övergivna nöjesfält perfekta som filmlocation, och själva nöjesfältet var en suggestiv plats (och hade tidigare varit en resort för mormoner). Regisören Herk Harvey gjorde tråkigt nog ingen annan långfilm, men han gjorde sjusärdeles många informationsfilmer av typen "Why Study Industrial Arts?", "What About Juvenile Delinquency?" och "Exchanging Greetings and Introductions". Sedan gjorde han också kortfilmen med den suspekta titeln "To Touch a Child"... Det var tydligen teamet bakom alla infofilmer som gjorde denna film och många hade också biroller. Andarna och spökena i filmen känns tydligt inspirerade av tysk expressionism, kolla bara på Francis från Caligaris Kabinett från 1920(Robert Weine) och jämför med den osaliga anden från Carnival. 


Fint, spännande men liiiiite b-filmsvibbar. Ändå ett starkt:


tisdag 27 september 2016

#76 Brief Encounter

Brief Encounter, 1946, regi David Lean, manus av David Lean, Noël Coward, Anthony Havelock-Allan och Ronald Neame från pjäsen Still Life, av Noël Coward

Stora delar av filmen är en tillbakablick. Man ser en kvinna sitta framför sin putslustiga man och hon har ont i hjärtat. Hon har träffat någon fast man inte ska och hela hennes inre exploderar, och som brittisk medelklassdam ska man helst inte ha några känslor alls...De hade pratats vid, ett par gånger och plötsligt tänder det till på ett väldigt brittiskt nedtonat sätt. Långa blickar möts men de blir ständigt påkomna av bekanta. Förhållandet blir känslomässigt intensivt men det leder bara nästan till ett förhållande, nästan till sex, nästan till något mer allvarligt och nästan att hon hoppar framför ett tåg då allt skiter sig. Han tar sin familj till Afrika och hon är kvar med sina tankar...

Det börjar med att han hjälper henne med att få ut en sten i ögat

Och slutar med en kall sten i bröstet... Snyft
Jag gillade filmen storligen, den var nästan parodiskt återhållsam kring en sådan intensiv affär. Hade det varit en fransk film hade det varit tjogvis av immiga sexscener men här var det mest ångestfyllda blickar... Celia Johnson är fantastisk som Laura och många biroller var också inspirerade. Ett litet minus var den stora mängden voice-overs men slutbetyget blir ändå ett:



onsdag 21 september 2016

#70 The Last Temptation of Christ

The Last Temptation of Christ, 1988, regi av Martin Scorsese, manus av Paul Schrader, baserad på en novell av Nikos Kazantzakis.

Efter ett par veckor i San Francisco så är jag tillbaks i Criterionfällan igen. Denna gång med en berömd halvgud som gjort en hel del fantastiska klassiker som Maffiabröder, Casino, Raging bull och Mean streets- med mera. Sedan är Jesus också med, bara det. Filmen är baserad på en bok som är som ett femte evangelium och handlar om Jesus kamp mellan andligheten och kärlek/åtrå. Som oreligiös person så kan jag inte annat än att tycka att sådana motsatsförhållanden är onödiga, och rent av korkade. Om nu "gud" har fixat att man kan bli kär så är det ju lite synd om det sedan ska vara förbjudet. Sedan får man också följa Jesus tveksamhet kring sitt uppdrag, finns verkligen gud och måste han verkligen offra sig på korset. Jag är ju själv som sagt oreligiös, av anledningen att jag tycker inte det finns tillräckliga bevis på att någon av religionerna är sann. Men om jag är en skeptiker så är ju Jesus flera resor värre. Han tvekar trots att han:

  • Pratar med gud
  • pratar med ormar
  • får superkrafter 
    • Kan omvandla vin till vatten
    • Kan väcka folk från de döda
    • Kan bota blinda
    • Kan läsa framtiden
  • Får plötsliga stigmata
  • Kan läsa folks tankar
  • Pratar med änglar
  • med mera
Om jag fick en bråkdel av så många bevis på gud så skulle jag inte tveka ens en kvart.... 
Han kan också rita ganska exakta cirklar


Skål!
... En kul sak var dock att alla pratade new-york amerikanska vilket var lite ovanligt, annars brukar ju brittisk engelska vara språket som gäller i romariket-filmer. 

Jag vet inte, kanske man ska tycka att det här är mer intressant om man bara vore liiite mer kristen. Men fotot var fint och Harvey Keitel, Harry Dean Stanton och Willem Defoe var fina. 


torsdag 8 september 2016

#108 The Rock

The Rock, 1996. Regi av Michael Bay, manus av David Weisberg, Douglas Cook och Mark Rosner.

The Rock och Armageddon är ju de filmer som skapar mest känslor i Criterionforumet. Är de inte för mainstream för att vara med? Och är inte Michael Bay en inkarnation av Belsebub? Sant är ivarjefall att han precis som Bergman och Kurosawa har en egen stil, ofta långa låga kameraglidningar som går runt skådespelarna. Sedan smäller det också, ofta.

The rock är ju ganska trevlig tuggummiaction där en general samlar massa farliga gasbomber på Alcatraz som han ska spränga mot San Francisco om inte staten tar hand om alla döda soldaters familjer bättre. En eloge till Bay som komlicerar skurken lite, han är ingen ond mastermind utan verkar vill väl, innerst inne. Men han har ju kompisar också, och de verkar vara onda psykon som gärna massmördar. Nic Cage spelar en Kemist som tillsammans med Sean Connerys karaktär Mason som är en före detta fånge måste ta sig till ön och save the day. Det smygs i ventilationstrummor, det sprängs eldbomber, det åks i Indiana Jones-gruvvagnar som leder ner till stora stup. Det skjuts också en hel del medans tiden rinner ut... Trots att allt känns ganska så överbelastat så är det ganska...kul. Connery och Cage har bra samspel och filmen har en slags klassisk James Bond charmigt-även-när-det-är-farligt stämning.

Filmen följer Armageddonmönstret där inga kvinnor är med där allt avgörs utan Goodspeeds gravida flickvän får sitta och hoppas med svetten i pannan att allt ska gå bra. Bechdeltestet är inte ens nästan uppfyllt...

Stanley Goodspeed: "I'd take pleasure in guttin' you, boy. I'd take pleasure in guttin' you... boy." What is wrong with these people, huh? Mason? Don't you think there's a lot of, uh, a lot of anger flowing around this island? Kind of a pubescent volatility? Don't you think? A lotta angst, a lot of "I'm sixteen, I'm angry at my father" syndrome? I mean grow up! We're stuck on an island with a bunch of violence-for-pleasure-seeking psycophatic marines, SHAME-ON-THEM!... Mason?
John Mason: Yes, I'm here. I was just thinking how wonderful it was when the inmates weren't allowed to talk in here.
Farliga finska kulor
Connery i Grunge-frisyr 
Kameran rör sig hela tiden, varje tagning är i snitt 2,6 sekunder så man får ingen tid att reflektera lite över eventuella luckor, utan filmen är som en dextrosoltablett, full med piggt socker... Den är ju faktiskt ganska så skojig, och jag skäms ändå lite då jag ger den en:




#721 Love streams

Love streams, 1984. Regi av John Cassavetes, manus av Ted Allen och John Cassavetes.

Då inspelningen började fick John Cassavetes diagnosen levercirros eller skrumplever. Enligt doktorerna hade han bara 5 månader kvar att leva. För en arbetsnarkoman som John innebar detta att han skulle jobba mer intensivt än nånsin, han var vaken hela natten och skrev manus och regisserade samt hade en av huvudrollerna på dagen.

Filmen handlar om Robert (John Cassavetes) som är lite av en kvinnokarl, eller kanske inte-all typ av kontakt han har slutar med att betalar de andra inblandade med sitt checkhäfte. Han dricker och röker för mycket och verkar inte bry sig som sin son som också är ensam och olycklig.

I en annan del av U.S.A. så skiljer sig hans syster Sarah (Gena Rowlands). Hon har uppenbara mentala problem vilket gör att dottern vill ha pappan som ensam förmyndare. Sarah åker till europa för att träffa män men deppar ihop och åker hem.

Robert och Sara bor en stund med varandra och deras syskonkärlek verkar vara det enda beständiga i deras liv. Men det är svårt för trasiga människor att bo tillsammans och varje människa behöver något mer än bara sitt syskon.

Robert drar fram checkhäftet

Sarah försöker prata med sin familj
Filmen är gripande på flera sätt, man får följa intressanta karaktärer som försöker ta sig fram i livet utan att fatta hur man ska göra (vem som nu gör det...). Jag tyckte mycket om den och därför blir det en stark:



onsdag 7 september 2016

1984


Ack, mitt inne i en synnerligen svårartad mansförskylning fixar jag till min lista... Men bättre en kortfattad lista än ingen alls, n'est-ce pas?

Ack igen, jag har inte hunnit se "Once upon a time in america" och det var väl länge sedan jag såg "Paris, Texas" så det får jag fixa till strax. Vi börjar med fyra fina bubblare:
Terror på Elm street, Karate kid, Beverly hills cop och Den vilda jakten på stenen.


10: Korpen Flyger
Eller Hrafninn flýgur som den heter på isländska. Den är kylig och sammanbiten, tät och våldsam- lite som en spaghettiwestern. Lika bra som fotbollslandslaget helt enkelt.


9:Nausicaä från Vindarnas dal
En episkt vacker saga


8: Indiana Jones and the temple of doom
Läskig mat och onda Kali-dyrkare. Vissa har klagat på att den är väl indisk-stereotyp men man ser väl inte en Indiana jones film för att få en balanserad bild av verkligheten...


7: Efter repetitionen
Denna gång är det Erland Josephsson som spelar Bergman när han möter en ung skådespelare och får sedan möte hennes sedan länge döda mor. Ett bra triangeldrama som lever kvar länge...


6: Love streams
Sista riktiga Cassavetesfilmen. Har egentligen ingen riktig handling utan handlar om trasiga människor som försöker hantera kärlek.


5: Sixteen candles
Molly Ringwald, känslor, The geek och en glömd födelsedag. Har det där melankolisk/naiva kombinationen som John Hughes ofta fiskar fram.



4: Blood simple
Barsk, brutalt om en man som försöker få en detektiv att döda hans fru... Sakta utvecklas allt till en blodig mardröm



3:Ghostbusters
Väldigt, väldigt charmig!


2: spinal tap
Groupies, pudelfrisyrer och inlägg-av-gurkor-i-tajta-byxor-för-att-se-"större"-ut...


1:The Terminator
Vilken härlig actionburgare Terminator är, och musiken är ju helt mästerlig.

Vad tyckte då de andra filmspanarna?

fredag 2 september 2016

#68 Orpheus

Orpheus, 1950, skriven och regiserad av Jean Cocteau.

Recensionen blir kanske inte helt rättvis då jag somnade typ 8 gånger under filmens gång. Paradoxalt nog tyckte jag ändå mycket om filmen :)

Orpheus är en poet som precis börjat hamna i äldre gardet och unga hipsterpoeter har börjat ta över den ganska livliga poetscenen i Paris (I Sverige verkar poeterna inte alls vara samma mediadarlings...)
Men saker händer, en av de unga blir mördad och Orpheus blir bortrövad som vittne till händelsen. Plötsligt får han träffa på döden i form av den strålande María Casares:
Hennes klänning byter hastigt färg till vit några gånger, kanske för hon blir kär?
Nu blir det lite komplicerat, döden har rövat bort Orpheus för att hon börjar bli kär i honom, men han är människa och inte död och det är ju alltid tuffa premisser för ett förhållande. Dessutom är Orpheus redan ihop med Euridice. Döden löser det med sin specialkompetens (död) men då slår det slint i efterlivet då man inte får döda för egoistiska behov. Orpheus tas då till dödsriket och återförenas med sin girlfriend - som återupplivas, men han verkar mest störa sig på henne, dessutom så får han inte titta på henne för då dör hon-ajaj. Samtidigt är han lite het på döden, men döden börjar själv tvivla...
Man når dödens värld genom att springa in mot en spegel
Filmen har ett bra tempo och en hel del humor. Scenlösningar är underbara med bra användning av slo-mo och baklängestagningar (finns säkert någon bra term för det).