I början av en av mina favoritdansfilmer, Girl Walk: All Day, lämnar dansaren (Anne Marsen) sin klassiska baletträning och går ut på stan för att söka efter något mer. Och jag måste säga att jag allt som oftast förstår henne, för den klassiska balettens perfektionism kan ofta vara steril och känslokall. The tales of Hoffman bygger på operan av samma namn som Offenbach knådade ihop 1880, och ska bygga på berättelser från en riktig Hoffman. Filmen (och säkert också operan) handlar om tre misslyckade kärleksaffärer där den stackars Hoffman (Robert Rounseville) först blir kär i en robot- det går dåligt, sedan i en lurig kurtisan som vill ta hans själ - det går dåligt och till sist i en sångerska med mama-issues - det går dåligt även där. Ramberättelsen handlar också om att hans kärleksliv inte går ihop. Med så mycket heartbreak så borde ju tårar rinna längst kinderna men alas, inte mycket händer. Varför inte det då? Jo nu kommer vi tillbaka till det kontrollerade, sterila känslokalla berättandet där fötterna ska vara i rätt ställning och hoppen exakta. Där någonstans tappar de tyvärr mig som inte tycker exakthet är ett absolut kvalitetskriterium. Så varken musiken eller insatserna på skärmen blir på något sätt varken på riktigt eller någon förhöjd verklighet som funkar för mig...
Stilen Pressburger/Powell valt är teatral, med teatersminkning och teaterscenografi men med vissa filmiska effekter inlagda. Det kan man ju tycka olika om, själv kan jag tänka att teatersminkning är ju gjord för att även de som sitter 50 meter därifrån ska kunna se något och när man spelar in film kan man ju tänka annorlunda med close-ups och annat.
![]() |
En galen vetenskapsman som gjort en flickvän till Hoffman... |
![]() |
Ingen minimalistisk sminkning eller kostym |
![]() |
Sådana här glasögon kan vara jobbiga i längden... |
Sångerna känns inte som att de åldrats alltför väl så musikalisk fanns det inte mycket att hämta. Vad som var kul var vissa skådespelarinsatser och då främst Robert Helpmann som kan ha filmhistoriens längst ögonbryn. Överlag var det dock trist, och tråkigt och jättetrist och alldeles mediokert.